Leger des Heils

Ga direct naar de blogs over het Leger des Heils

_20170718_142600

Kwetsbaar op de rand van de samenleving…

Ik heb bijna tien jaar binnen de afdeling thuiszorg van het Leger des Heils Amsterdam in de functie helpende A gewerkt. Dit klinkt sjiek maar eigenlijk was ik gewoon een schoonmaakster, of weer iets minder plat: een huishoudelijk medewerkster. Tegenwoordig ben ik ambulant ondersteuner!

Als ondersteunende hulp bij een zeer complexe doelgroep maak ik vieze frustraties en verborgen schatten mee. Ik bezit over de privilege wekelijks meerdere uren door te brengen met de outlaws van dit leven. Deelnemers van het Leger des Heils.
Voor de buitenwereld hangt er een stigma op deze doelgroep. Vul zelf maar in. Mensen die tot de Leger des Heils club behoren lijken door hun problematiek en gedrag vaak een beetje tweederangsburgers, maar zijn ten diepste niet meer of minder dan kwetsbare mensen. Ruwe diamanten, die zich niet altijd even makkelijk laten slijpen.

Ervaringsdeskundigheid

Ook ik ben zo’n ruwe diamant geweest. Ook ik heb mij een tweederangsburger gevoeld door de slagen die het leven een mens toe kan brengen.
En ondanks dat ik niet officieel te boek sta als ervaringsdeskundige is mijn ervaring het meest waardevol gebleken in mijn werk.
Een ervaringsdeskundige is iemand die zelf hersteld is van een (ingrijpende) ervaring en hier een ander mee kan ondersteunen vanuit een ‘eigen kracht clausule.’ De ervaring is vaak door schade en schande een deskundigheid geworden, een wapen in de strijd, die een ander aangereikt wordt. Als ervaringsdeskundige word je eveneens als kwetsbaar gezien. En misschien ben ik dat ook wel. Net zoals mijn cliënten. Ik ben gestopt daar tegen te vechten. Ik ben erover gaan schrijven!

Van mensen houden

Hoe dan ook, mijn werk brengt mij wat ik het liefste doe: van mensen houden. Mijn ervaringen als jeugdzorgkind, dakloze verslaafde jongere, psychiatrische adolescent en ex kanker patiënt hebben mij dichter bij de kwetsbaarheid in mijn werk gebracht. Dichter bij mijzelf ook. Al lukt het niet altijd, ik kan gerust zeggen dat het zelfredzame en herstel gerichte denken dat vat heeft op de maatschappij een krachtige aanpak binnen het Leger des Heils heeft gevonden. In tegenstelling tot wat mensen vaak denken ondermijnt herstel de kwetsbaarheid van mensen niet, het geeft handen en voeten. Het stuurt.
Daar waar het de kans krijgt tenminste…

De blogs over het Leger

Ik begon ooit met het plaatsen van wat (geanonimiseerde) blogs over klantsituaties en al snel bleven de verhalen komen. Leuke, trieste of moeilijke situaties. Het waard gedeeld te worden, om de Jan, Piet en Klaas van het Leger des Heils dichterbij te brengen. Om de zogenaamde maatschappelijke randgevallen hun kracht en daarmee ook kwetsbaarheid terug te geven.

Belangrijk om te weten is dat alle namen van onze deelnemers gefingeerd zijn. Ook in de verhalen is de privacy van de cliënten ten alle tijden gewaarborgd.
Met mijn stukjes wil ik het hart van het Leger des Heils overdragen. Maar ook de harten van duizenden collega’s met mij. Mijn eigen hart.
En hoewel het in ons goed georganiseerde landje steeds moeilijker wordt om subsidies vrij te krijgen voor onze doelgroep, blijven wij doorgaan. En ja, soms kost dat moeite. Is het zwaar. Uitdagend. Maar nooit minder lonend.

In dit schrijven gaat het dan ook niet om de impact die ik op de deelnemers van het Leger des Heils maak. Het gaat om de impact die elk van mijn collega’s maakt op de levens van deze mensen.
Onze deelnemers zijn soms vreemde eenden in de bijt, maar bovenal mens met hun verhalen, rugzakjes, krachten, tekortkomingen, angsten, dromen, verlangens en talenten: zoals jij en ik.
Kleurrijke karakters. Praktijk uit de wijk bewijst dat. En stiekem zijn we allemaal een beetje kwetsbaar op de rand.

Lees hier over mijn ervaringen binnen het Leger des Heils en klik gewoon een titel aan die je aanspreekt!

Eind 2020 is er een verzameling van de op mensenverhaal geplaatste verhalen verschenen, volledig gedragen door het Leger des Heils. Mocht je oprechte interesse hebben of de bundel willen verspreiden, stuur dan even een berichtje via de contactpagina