Communiceren·Humor·Maatschappij·Schrijven·Sporten

Dyscalculie: Als je niet kunt dansen (met getallen)

Als je niet kunt dansen, ritme een begrip is en problemen hebt met inparkeren, dan denk je niet gelijk aan iemand die moeite heeft met het gegeven 4×8. En als je kookt op intuïtie, gevoel voor tijd nogal tijdloos blijkt, gewicht geen inhoud heeft en leeftijd je niets zegt dan zie je daar geen duidelijke verbanden, nietwaar? En als je weer teruggaat naar cijfers en de lichte paniek die er opkomt bij wis of rekenkundige stukken, klinkt het dan logisch dat geld iets is wat je in je hand moet hebben, spelletjes en puzzels vermijdingsdrang oproepen en de routeplanner altijd de verkeerde afslag duidt?

De dyslect onder de cijfers

Dyscalculie. Numerieke blindheid. Een onderkende neurodiversiteit binnen al het ‘brein blabla’  die je het leven behoorlijk lastig kan maken. Ik noem het de dyslect onder de cijfers omdat ze gelijkenissen heeft met dyslectie en gelijktijdig het tegenovergestelde lijkt.
Mensen die moeite hebben met woorden en daardoor moeite kunnen hebben met lezen/taal, hebben hier moeite mee omdat ze ergens in de hersenen geen betekenis kunnen geven aan de verbanden tussen taal en structuur. Mensen die moeite hebben met rekenen of meer abstracte details hebben hier moeite mee omdat die geen inhoud zien in de verbanden die gelegd trachten te worden. Hun brein kan er niet bij!
Bij beide is het resultaat overigens ongeveer hetzelfde; bij blootstelling aan woorden of cijfers, ontstaat er een kleine error die naar mate van de ernst een aanpassing of hulpbron vraagt. In veel gevallen gebeurt dit vanzelf en zal en je zonder duidelijke ene d of andere d door het leven gaan, je karakter, je vaardigheden, je hulpbronnen en dan ook weer je brein compenseren de blinde momentjes. Het wordt lastiger als je echt niet kunt lezen of blinde paniek hebt bij cijfers.

Tegengestelden

Ik kan nog de totale discomfort voelen die ik als kind onderging rondom alles wat met rekenen en ruimtelijk inzicht te maken had. Ik scoorde zwakbegaafd op een intelligentie test op de lagere school. Ik bleek op de middelbare echt niet dom maar was gewoon een enorme etter tijdens de wiskunde. Nog steeds geloof ik dat die man mij uit pure compassie en 4 jaar compleet leed van lege gangen gewoon echt die 5,6 gegund heeft op mijn eindexamen. I’ll never know. Een verlaat mea culpa en dankbaarheid.
Als volwassene bleek ik in voorbereiding op een carrière switch bovengemiddeld qua intelligentie wat ik te danken heb aan de enorme tegenhanger in score op gebied van taal en snelheid tegenover mijn toch echt zwakbegaafde ruimtelijke rekenbrein.

Onderschatten en inschatten

Er zijn in mijn leven hilarische voorbeelden van verkeerde inschattingen rondom de aankoop van mijn sportspiegel die bij het invullen van de online aankoop in mijn hoofd toch echt niet groter was dan ja… wat eigenlijk? En dat hij omhoog gehesen moest worden met dikke touwen. Of de ein-de-loze discussies met mijn rijinstructeur dat hij Het Voor Moet Doen. Bij coaching op sportgebied was dit makkelijker integreren én nu ik merk dat ik niet elke week meer een één op één training heb waarbij ik mijn ontbrekende neuronenpaden een beetje levend houd, ik terugval in gestuntel nu ik de sportroutine terug probeer te pakken. Een lesje steps, waarin ritme, coördinatie en maat enthousiast, vóór een spiegel in linkse en rechte maten van 1 tot en met 8tjes toegebruld worden terwijl je tussen 8 of nee 16 contra bewegende lijven staat te kijken is voor iemand met dyscalculie een troosteloze hilariteit.
En dat is niet erg. De spiegel paste nét aan door de deuren qua omvang en bedekt de halve muur, mijn rijinstructeur gaf op en deed voor en steps heb ik opgegeven omdat ik wel gehandicapt lijk tijdens zo’n les.

De x – zijde

Het heeft minder grappige kanten omdat het bijvoorbeeld mijn carrière keus heeft bepaald. Rekenvaardigheden die ik zou moeten hebben, terwijl mijn compenserende kanten buiten zo’n stomme rekentest functioneel genoeg zouden blijken, komen die niet eens aan bod doordat ik als toelating belaagd wordt door cijferreeksen. En ik weet van mijzelf dat ik bij stress niet moet gaan fileparkeren of moet proberen mijn rekeningen te betalen. Op mijn werk ‘doe ik gewoonweg niet’ aan grafieken of exelbestanden omdat dit kan. Het geeft ongemak en is soms rete-irritant. Denk aan het omdraaien van getallen, data vergeten of traag hoofdrekenen. Mijn brein moet nu eenmaal meer omdenken omdat ik niet automatisch inhoud kan geven aan maten en cijfers. Daar komt een soort van stress bij kijken. Zoals bij een test met tijd. Als tijd dan ook nog gepaard gaan met ritme en een bepaald ruimtelijk inzicht dan heb je in min of meerdere mate soms te maken met de error die letterlijk tussen je oren zit. Soms onvermijdelijk en belemmerend. Zoals bij een rekenreeks of puzzel. En soms zelfverkozen en hooguit hilarisch en ongemakkelijk zoals bij sport. En soms gewoon even doorbijten. Ook door de complete desoriëntatie, druk op je hoofd, huilbuien door de frustratie en soms blinde paniek omdat je achter de feiten aanloopt. Ik heb na elke crash op dit soort formules maar enkele minuten hersteltijd nodig en als dat kan doe ik het niet, doe ik het anders, laat het mij uitleggen of geef het uit handen.

Optelsom en uitkomst

Ik heb mijn weg in deze reken en ruimtelijke wereld gevonden. Want net zoals iemand met dyslectie heb ik mijn omwegen, maniertjes en compensaties gevonden om tóch steeds hakkelend die formules te lezen en begrijpen. Mijn volwassen brein heeft dan wel geen bezit over de basiskennis omdat ik pas later heb leren-leren te rekenen op mijn manier, het heeft de absolute tegenhanger en uitkomst op gebied van woorden. De optelsom is dat mijn dyscalculie daar vrede mee kan hebben.

En de uitkomst voor de dyslect?
Die heeft dit stuk waarschijnlijk niet eens uitgelezen.

https://heitenmem.nl/artikel/674/dyscalculie/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s