Huwelijk·Maatschappij

Het gescheurde papiertje

Scheiden is misschien wel het zwart-witste fenomeen dat ik bij leven ken. (De dood wint het.)En toch heeft het iets paradoxaals, een grijs gebied.
Feitelijk is het een gescheurd papiertje.
En niet alleen in de letterlijke zin.

Voor mij biedt dit perspectief, omdat mijn echtscheiding niet anders kon. Maar er is verdriet dat kenmerken van een rouwproces kent.
Het verdriet toont het gekoesterde verlangen en de hoop iets moois te bewaken. Ook is het een weergave van de investering van mijn jonge jaren in iets dat niet gelukt is. Dat doet pijn.

De reden is niet eens belangrijk; het is het gevoel dat jouw ‘Plan A’ dat niet blijkt te zijn.

Zó sterk in iets (het huwelijk) of iemand (een persoon) geloven dat je daarom jezelf voorbij bent gegaan. De jaren zijn misschien niet verloren en de strijd was niet altijd te oneven aren, het is wel een gebroken droom die blijft.

Twee mensen starten een leven, een keuze die je (als het gezond gaat) niet lichtvaardig maakt. De ander kan nog zoveel reden tot scheiding hebben gegeven; ook was er een punt dat je er beide nog aan kon en wilde werken. De reden van het besluit tot scheiden en de vraag wie er nou uiteindelijk moest veranderen telt evenmin.

Wat tot scheuren overgaat is de vraag die er op het papiertje stond.

Hoe kan je gezond standhouden binnen een relatie als de belasting ver boven je draagkracht uitgaat?  

Het huis stort soms in. En ook al zijn de jaren misschien niet verloren en was de strijd niet altijd te oneven aren, dit bleek wel het geval. En dan ligt er puin. De puin die ieder mens kent die door een scheiding gaat. Maar…
De steden bouwende mensheid bouwt al decennia op het puin van zijn soortgenoot. Het staat dan ook gelijk aan het paradoxale perspectief van het gescheurde papiertje waarmee een echtscheiding wel wordt aangeduid;

Scheur een a4tje doormidden en je hebt de symboliek van een gebroken huwelijk. Een eenheid die samen hoofdstukken zou schrijven. Eenmaal doormidden gescheurd niet meer te repareren.

Echter nog wel te beschrijven.

2 gedachten over “Het gescheurde papiertje

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s